12 Ocak 2024 |

Doğal Dil İşleme Mantığını 3 Adımda Öğrenin

Doğal dil işleme çoğunlukla NLP (Natural Language Processing) olarak bilinmektedir. Doğal dil işleme süreci, insanlar ve doğal dili çözümleyen bilgisayarlar arasındaki ilişkiyi anlamlandıran bir yapay zekâ fonksiyonudur. Yani doğal dil işleme, konuşma dillerinin işlenmesi ve makinelerce de kullanılması için yapılan çalışmaları kapsamaktadır.

Günlük hayatımızda sık sık kullandığımız doğal dil işleme mantığı ile ilgili bilinmesi gereken bazı parametreler vardır. Bu amaçla, yazımızda sizler için Türkçe doğal dil işleme nasıl yapılır sorusuna cevap vereceğiz ve doğal dil işlemelerine örnekler vereceğiz.

Türkçe Doğal Dil İşleme Nasıl Yapılır?

Doğal dil işlemede yapılandırılmamış dil verilerinin makina tarafından bir forma dönüştürülecek şekilde doğal dil kurallarına göre tanımlamak ve çözümlemek amacıyla algoritmaların uygulanması adımlarını içerir. Yani bir yazılımı metin girdisi verildiğinde bilgisayar her cümle ile ilişkili anlam çıkarmak ve bunlardan gerekli verileri toplamak için algoritmalar kullanır. Bazı durumlarda bilgisayar zekâsı bu anlamlandırmayı yaparken başarısız olabilir.

Başarısız bir sonuç alındığında ise genellikle ardışık düzen oluşturmak gerekir. Ardışık düzen oluşturabilmek için probleminizi küçük parçalara ayırmak ve daha sonra her küçük parçayı ayrı ayrı anlamlandırmak gereklidir. Bu anlamlandırma sürecinde de makina öğrenimini gerekmektedir. Daha sonrasında ise birbirini besleyen birkaç makina öğrenme modelini bir araya getirerek daha karmaşık problemleri sonuçlandırabilirsiniz. Bu durum doğal dil işleme için kullanılan stratejinin özetidir.

Doğal dil işleme alanında ayrıca Sentaks (Syntax, Sözdizimi), Semantik ve Söylem (Discourse) analizi gibi çeşitli teknikler de kullanılmaktadır.

Doğal Dil İşleme Örnekleri

Doğal dil işleme terimini günlük hayatımızda pek fazla duymasak da aslında birçok teknolojik uygulama ile hayatımızın tam içindedir. Doğal dil işlemelerine örnekler verecek olursak;

Metinlerin dil bilgisi doğruluğunu kontrol etmek için Microsoft Word ve Grammarly gibi uygulamalar

Google Asistan, Siri, Cortana ve Alexa gibi kişisel asistan uygulamaları

Google, Yandex Çeviri gibi dil çeviri uygulamaları

Paraphrasing, Word Spinner gibi cümlelerdeki anlamsal bütünlüğü bozmadan değişiklik yapan kelime işlemcileri

Çağrı merkezlerinde kullanılan Sesli Yanıt (IVR), Sesli Yönlendirme (Call Steering) uygulamaları gibi pek çok uygulama, doğal dil işleme örnekleri olarak verilebilir.

Bu yazımızda sizler için Türkçe doğal dil işleme nasıl yapılır sorusuna cevap verdik ve doğal dil işlemelerine örnekler verdik.

İlginizi çekebilir: Makine Öğrenmesi ve Derin Öğrenme ile Çoklu Etiket Metin Sınıflandırma | Artiwise

İlginizi Çekebilecek Diğer Postlar

12 Ocak 2024 |

Günümüzde hangi sektöre hizmet ya da ürün sunmak istemeniz fark etmeksizin, bir rakibiniz olmaması neredeyse imkansızdır. Bu yüzden sektöründe yer...

12 Ocak 2024 |

Doğal dil işleme çoğunlukla NLP (Natural Language Processing) olarak bilinmektedir. Doğal dil işleme süreci, insanlar ve doğal dili çözümleyen bilgisayarlar...

12 Ocak 2024 |

Günümüzde ürün sunan şirketler için müşteriler, o şirketin her şeyidir. Şirketler kazandıkları müşterileri kaybetmemek, potansiyel müşterilerine daha çabuk ve sağlıklı...