12 Ocak 2024 |

Rakip analizi nedir? Nasıl yapılır?

Günümüzde hangi sektöre hizmet ya da ürün sunmak istemeniz fark etmeksizin, bir rakibiniz olmaması neredeyse imkansızdır. Bu yüzden sektöründe yer edinmek ve başarılı olmak isteyen firmalar, rakiplerinden farklı olarak neler yapabileceklerine ve rakiplerinden bir adım öne nasıl geçebileceklerine bakmaktadır.

Bu noktada sektöründe fark yaratmak isteyen firmalar piyasa ya da rakip analizi yaparak, sektördeki diğer firmaların hamlelerini görerek ve o hamlelere göre kendilerini geliştirerek, önlemler almaktadır. Peki rakip analizi nedir, nasıl yapılır?

Bu yazımızda sizler için rakip analizi nedir sorusuna cevap vereceğiz ve rakip analizine örnekler vereceğiz.

Rakip Analizi Nedir?

Rakip analizi; hangi sektöre ürün ya da hizmet sağlarsanız sağlayın, piyasadaki rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerinin ortaya çıkarılmasını sağlayan bir analizdir. Rakip analizi sayesinde rakiplerinizin doğru ve yanlışlarını, güçlü ve yetersiz oldukları alanları tespit ederek, büyüme ve ilerleme stratejinizi bu analizin sonucuna göre gerçekleştirebilirsiniz.

Rakip analizi yapmak için ise bazı soruları cevaplandırmanız gerekmektedir. Örneğin; rakipleriniz kimler, rakiplerinizin sunduğu ürün ya da hizmetler neler, rakipleriniz sektörde ne kadar süredir var, rakiplerinizin mevcut stratejileri neler, rakiplerinizin güçlü ve zayıf yanları neler soruları birer örnektir. Rakip analizi yapabilmek için bunlar gibi pek çok soruya cevap vermeniz gerekmektedir.

Rakip Analizi Örnekleri

Hizmet ya da ürün sunacağınız sektöre göre pek çok farklı rakip analizi örneği verilebilir. Sık sık kullanılan rakip analizi yöntemlerine örnekler verecek olursak;

SWOT Analizi Yöntemi: SWOT kelimesi, strengths (güçlü yönler), weaknesses (zayıf yönler), oppurtunities (fırsatlar) ve threats (tehditler) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Her marka sahibinin güçlü ve zayıf yönlerini listeleyerek bunlardaki fırsatları ve tehditleri analiz etmelerine SWOT analizi denilmektedir.

Rakip Dizisi (Competiror Array) Yöntemi: Rakiplerinizin performansını anlamanızı sağlayan bir yöntemdir. Bu analiz ile rakiplerinizin pazara sağladığı katkıları ölçebilirsiniz. Bu sayede pazarlama ve satış stratejinizi bunlara göre şekillendirebilirsiniz.

PEST Analizi Yöntemi: PEST kelimesi, politik, ekonomik, sosyal ve teknolojik kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Rakiplerinizin politik, ekonomik, sosyal ve teknolojik alanlardaki gelişmelerini ve kendi gelişmelerinizi bu yöntemle analiz edebilirsiniz.

Rakip analizine daha bunlar gibi nice örnekler verilebilir.

Bu yazımızda sizler için rakip analizi nedir sorusuna cevap verdik ve rakip analizine örnekler verdik.

Related Resources