Tüketici Davranışı İncelemede Altın Yöntemler - Voice of the Customer Platform

Tüketici Davranışı İncelemede Altın Yöntemler

Herhangi bir sektörde ürün ya da hizmet sunan firmalar sürekli olarak bir rekabet içerisindedir. Bu rekabetin asıl amacı ise müşteri sayılarını artırabilmektir. Rekabette öne geçmenin pek çok yolu vardır; tüketicinize özel indirimler yapmak, çeşitli analizler yapmak bu yollara birer örnektir. Hangi yola başvurursanız başvurun, burada önemli olan tüketici davranışıdır.

Bu yazımızda sizler için tüketici davranışı nedir ve tüketici içgörüsü nedir sorularına cevap vereceğiz.

Tüketici Davranışı Nedir?

Tüketici davranışı, bireylerin, grupların ya da kuruluşların istek ve ihtiyaçlarını karşılamak için ürün ve hizmetleri seçme, satın alma, kullanma ve elden çıkarma konusunda aldıkları kararları ve bunlar ile ilgili faaliyetleri içeren bir süreç olarak tanımlayabiliriz.

Tüketicilerin belirli bir ürün ya da hizmet satın alma sürecinde, tüketicilerin satın almaya yönlendiren unsurlar, tüketicilerin satın almak için hissettikleri duygular ve satın almaya yönlendiren dürtülerin tamamı tüketici davranışlarını belirler. Tüketicilerin ihtiyaçları, sorunları, duyguları, maddi ya da sosyal durumları tüketici davranışına doğrudan etki eder.

Tüketici davranışında unutulmaması gereken ise farklı iş modellerinin farklı davranışlar sergilemesidir. Yani bir şirket doğrudan son tüketiciye ulaşırken, başka bir şirketin hedef kitlesi ise şirketler olabilir. Bu yüzden hedef kitle ve yapılan işe göre çıkartılması gereken tüketici davranışları farklıdır.

Tüketici İçgörüsü Nedir?

Tüketici içgörüsü, marka ve işletmelerin, müşterilerinin nasıl düşündüğünü, neler hissettiğini derinlemesine ve detaylı bir şekilde inceleyen yorumlamadır. Tüketici içgörüsü insan davranışlarını analiz edebilmeyi gerektirir. Bu analiz sayesinde marka ve şirketlerin kendi tüketicilerinin ne istediklerini ve nelere ihtiyaç duyduklarını ya da duyabileceklerini, en önemlisi ise bu şekilde hissetmelerine neden olan sebepleri anlamalarını sağlar.

Bir tüketici içgörüsü araştırması yaptığınızda, markanızın müşteri ile olan ilişkisi ve aranızdaki iletişim maksimum seviyede olmalıdır. İletişim esnasında dikkatli davranmalı ve her hareketinizin bir sonucu olacağının bilincinde olmalısınız. Bu sayede tüketicilerinizin davranışlarını değiştirecebileceksiniz. Fakat işler her zaman planlandığı gibi gitmeyebilir. Bu yüzden doğru zamanda ve doğru şekilde adımlar atmalısınız.

Artiwise ile İçgörüleri Anlama

Tüketici içgörülerinin yakalanmasında kurumların en çok zorlandıkları konu, yapısal olmayan verilerden anlamlı içgörüler çıkartmak olmaktadır. Çok fazla veriye sahip olan kurumlar, bu verileri geleneksel yöntemlerle sınıflamaya çalıştıklarında hem ciddi bir efor harcamakta hem de çoğu zaman önemli ayrıntıları kaçırabilmekteler. Bir çok farklı kaynakta yer alan veriyi (online yorumlar, emailer, crm kayıtları, anketler, sesli metinler vb.) ölçeklendirebilmek ve ilk günden aksiyon alınabilecek hale getirmek mümkün olmamaktadır.

Artiwise, sahip olduğu Metin Analitiği ve Doğal Dil İşleme gücü ve yetkinliği ile sektör bağımsız olarak kurumların tüm kaynaklarında yer alan verileri bir araya getirip, ilk günden anlamlı hale dönüştürüp çıktıları verebilmektedir. Ortaya çıkan tabloda, içeriklerde birden fazla konunun anlamlandırılması, ana konu, alt konu, duygu dağılımı gibi tüm Müşteri Deneyimi’nin sonuçlarını görebilirsiniz. Bununla beraber Potansiyel Müşteri Analizlerini, Potansiyel Müşteri Kayıplarının tespitini kolayca yapay zeka modelleri ile gerçekleştirebilirsiniz. Oluşturulan raporlar sayesinde; dönemsel karşılaştırmalar, olumlu ve olumsuz konularda öne çıkan başlıklar, duygu dağılımı, kök neden analizleri incelenerek gerekli aksiyonlar hızlıca alınabilmektedir. Tüm bu Müşteri Deneyimi sürecinin sonucunda kurumlar, %70’e varan operasyonel verimliliğin yanı sıra, müşteri bağlılığını, müşteri yaşamboyu değerini arttırırken, potansiyel müşteri kayıplarının önüne geçebilme şansını yakalayabilmektedirler.

Bu yazımızda sizler için tüketici davranışı nedir ve tüketici içgörüsü nedir sorularına cevap verdik.

Comments are closed.